Opinioni di vesinka_86
Istanbul
[27.07.2009] Тази крепост се намира на европейската част на Босфора,а гледката която предоставя си заслужава да се изкачите до върха. Интересното,което запомних за нея е че е построена за четири месеца (предвид размерите и е страшно малко), но за да се изгради за такова отрицателно време са използвани 10 000 роби.
[27.07.2009] Не мога да кажа,че е задължително да посетите египетския пазар, но може да хвърлите по едно око, да не сте валат! Още на първата крачка от пазара ме лъхна силна миризма на подправки - много и най различни,ако сте кулинари ще ги оцените, аз дори чубрица от мащерка не различавам и не им обърнах внимание, по силно впечатление ми направи начина по който продават сиренето - увито в козя кожа - тук вече взе да ме потриса и не посмях да го докосна,нищо че упорито ми го навираха в лицето!
И тук продавачите са много нахални и борбата за клиенти е безмилостна!
Пазете си чантите и джобовете,защото жена о
[24.07.2009] Това не е ли желязната църква Св.Стефан в Истанбул? (неразбирам турски, но от снимките се ориентирам)
Аз имам много добри впечатления от там - най-интересно ми беше да науча,че в двора са погребани такива известни личности като - Иларион Макариополски и Авксентий Велешки (до тогава ми бяха познати само като имена на известни улици в Пловдив).
А и останах учудена,че може да се плаща с български левове , но като се замисли човек,нали си е наша църква, нищо че е в друга държава!
[24.07.2009] Нямаше как да подминем водохранилището на Константинопол,тъй като се намира близо до църквата Св.София и това беше следващата ни спирка.
Водохранилището наистина е доста голямо и не мен повече ми прилича на част от дворец,отколкото на място в което се съхранява питейна вода .
Не пропуснахме и да пуснем монета в кладенчето на желанието - направете го и вие, казват,че желанието непременно ще се сбъдне!
[24.07.2009] Синята джамия се намира точно срещу църквата Св.София и според преданията, архитекта е трябвало да направи по-голям купол от този на църквата, но не успял, за сметка на това градините и всички елементи на джамията са много богато украсени .
Грабна ме украсата на куполите и полукуполите отвътре -изключително интересно са приплетени и всеки купол е с различен мотив -за съжаление тази красота трудно се запечатва на снимка,заради приглушената тъмнина и множеството лъчове от цветните прозорци.
Когато решите да отиде да разгледате,трябва да се съобразите с времето за молитви.
Молитви се изпълняват
[24.07.2009] Кула Галата се намира на площад "Таксим" в Истанбул.
Предпочитане е от туристите като място за кафенце или хапване с чудна гледка над Истанбул, тъй като горните 3 етажа на кулата са превърнати в кафе, ресторант и рецепция. А от терасата на последния етаж, може да се насладите на гледката от високо!
[24.07.2009] Топкапи се намира в близост до църквата Св.София, Синията джамия и като цяло в този периметър има доста места,кото да посетите.
В Топкапи е било седалището на османските управници, от тогава има запазена богата колекция от монети и други пособия от периода на Османската империя.
Единия двор е известен като двора на еничарите - на много пъти в мен напираше гняв,предвид нашата българска история и дългото иго,което сме теглили, и с болка гледах мястото на което е бил Еничарския корпус- българските деца взимани от родителите ,насила , т.н. кръвен данък! Те са били обучавани за войници и изпращани
[24.07.2009] Ooo,това е Домът на Султана в Истанбул!
Дворецът е с много красива архитектура, спомените ми говорят,че е проектиран от архитекта на парижката опера, но не съм сигурна дали целия дворец или само отвътре!
Там е починал лгендарния с делата си султан Кемал Ататюрк и според думите на екскурзовода ни стаята в която е починал стои непокътната и до днес.
Друг интересен факт е,че там се намира най-гемия полией в света,тежащ 4,5 тона.
Двореца не е за подминаване, посетете го!
[23.07.2009] Преди да отида, бях слушала много за "Капалъ Чарш"(покрития пазар) и в съзнанието ми имаше някакъв облик,но като отидох направо ми се завъртя главата:
Първо - се оказа страшно голям и вероятността да се изгубиш хич не е малка!
Второ - наистина има от пиле мляко,което за мен беше супер , ако умеете да се пазарите ще направите старшно изгодни покупки - абе не съм за там,излезнах с празни джобове и едвам носеща покупки и подаръци за България.
и Трето - незнам как ни познават,че сме българи,но от всякъде се чуваше "комшо - комшо"
май ни чакат като топъл хляб :)
[23.07.2009] Църквата Св.София, към момента е обявена за музей.
Тя е четвъртата по големина в света, като по време на Византийците е била изключително свещенно място, след което около 500 години е изпълнявала ролята на джамия.
При една от реставрациите на джамията се откъртват парченца от мазилката , виждайки иконописите,се разбира че е било християнски храм и от тогава всъщност е обявена за музей.
Впечатляващи са златните куполи,като общо златото, което е вложено в църквата от император Юстиниян е 360 000кг.
Входа за музея е 10 лири.