Opinione dettagliata di dida
Църквата се намира срещу Синята джамия и в близост до Водохранилището. Това им е хубавото на тези истанбулски забележителности, че можеш да ги разгледаш без да обикаляш и да се луташ много. Обикновено организираните екскурзии не включват в цената си посещение на църквата, но е добре сами да влезете и да разгледате. Входът не е много, около 10 лири мисля, че беше.
Усещането, като влезеш на това място, поне за мен, беше точно все едно, че влизам в християнски храм. Макар да са го превърнали в джамия, като че ли не са успели да променят първоначалния му замисъл. Църквата сама по себе си е огромна. Качвайки се на второто ниво вече ще станете свидетели на истинската красота и обаяние на този велик паметник на християнската, а по-късно и на мюсюлманската религия. Интересно е как такива изкусно направени златни мозайки, просто са били заличени. Добре, че не са ги разрушили, а само са ги прикрили.
В църквата е забранено да се снима със светкавицата на фотоапарата, защото по този начин се увреждали мозайките.
Hagia Sophia - Basilica di Santa Sofia10
Atmosfera