Opinione dettagliata di stella1
Μπήκα στο μουσείο αυτό μόνο και μόνο για να δω την προτομή της Νεφερτίτης. Όνειρο, από τα παιδικά μου χρόνια, τότε που ξεφύλλιζα τα λευκώματα με τα πιο ονομαστά εκθέματα στα παγκόσμια μουσεία.
To Neues Museum άνοιξε τις πύλες του πάλι το 2009 και θα το βρείτε δύο κτίρια προς τον νότο, μετά το Μουσείο της Περγάμου, στο νησί των Μουσείων. Στεγάζει το Αιγυπτιακό Μουσείο όπως και τη συλλογή των παπύρων. Έχει επίσης εκθέματα από την Προϊστορική και πρώιμη περίοδο. Το κύριο όμως έκθεμά του είναι η Νεφερτίτη η σύζυγος του Φαραώ Ακενανόν που έζησε στην αρχαία Αίγυπτο περίπου το 1370 έως το 1330.
Η Νεφερτίτη βρίσκεται στον δεύτερο όροφο. Μέχρι να φτάσω κοντά της πέρασα από διάφορες αίθουσες. Σφίχτηκε η καρδιά μου. Πολύ κλεμμένο πράμα βρε παιδί μου. Αυτή η κακομοίρα η Αίγυπτος έχει κάνει πλούσιους ευρωπαίους και αμερικάνους, με τόσες αρχαιότητες που έκρυβε στα σπλάχνα της και που απομακρύνθηκαν από τη χώρα, μόνο και μόνο για να σωθούν, βεβαίως βεβαίως.
Η προτομή της Νεφερτίτης βρέθηκε το 1912 από τον Γερμανό Αρχαιολόγος Λούντβιχ Μπόχαρτ, που την ανέσυρε από τα χαλάσματα της κατοικίας του γλύπτη Τούθμωση και που για να. την σώσει, την μετέφερε στη Γερμανία.
Η Νεφερτίτη λοιπόν στέκεται μόνη της σε μια αίθουσα, αντάξια της ομορφιάς και της παγκοσμίου φήμης της. Είναι απλά υπέροχη. Δεν επιτρέπονται οι φωτογραφίες, ενώ στο υπόλοιπο μουσείο, δεν έχουν αντίρρηση να τραβήξεις ότι θέλεις, αλλά όχι με φλας. Αυτό που εντυπωσιάζει είναι η ζωντάνια των χρωμάτων της, η τελειότητα των χαρακτηριστικών, η άψογη επιδερμίδα. Κοιτάζοντάς την ξεχνάς ότι βλέπεις κάτι που τεχνοτροπήθηκε 3.000 χρόνια πίσω. Στάθηκε απέναντί της, διαγκωνίστηκα από άλλους επισκέπτες και μετά έφυγα τροχάδην, χωρίς να ρίξω ούτε μια ματιά σε άλλα εκθέματα. Το περίεργο είναι πως δεκάδες άλλοι άνθρωποι, έκαναν το ίδιο ακριβώς πράγμα Λέτε να είναι τυχαίο?
Neues Museum7