Opinione dettagliata di stella1
Πήγα στο σημείο Τσάρλυ, γιατί όλοι πάνε εκεί. Είναι κάτι σαν το μαυσωλείο του Λένιν στην Κόκκινη Πλατεία, που καίτοι τον πήραν από εκεί, όλοι πάνε, απλά για να πουν ότι πήγαν. Είχε μεγάλη πλάκα. Στη μέση της Φρίντριχ στράσε, έχουν στήσει ένα κουβούκλιο, που ίσως να είναι και από εκείνα τα χρόνια. Μπροστά του έχουν σωριάσει κάποια σακιά με άμμο. Εκεί ακριβώς γίνεται και το σώου. Στέκονται τρεις τύποι, ενίοτε ανάμεσά τους και μια γυναίκα, άλλοτε λευκοί, άλλοτε έγχρωμοι, όπως τους λάχει δηλαδή, κρατούν και μια σημεία αμερικάνικη και παίρνουν πόζα για φώτο. Όποιος θέλει να θυμάται τον εαυτό του στο σημείο, στέκεται ανάμεσα στους τύπους, παίρνει πόζα, χαμογελάει, πληρώνει και το αντίτιμο και γρήγορα γρήγορα, γιατί περιμένουν κι άλλοι.
Πάνω από το σώου ορθώνεται μια αφίσα, σε αρκετά μεγάλο ύψος, για να φαίνεται από μακριά. Στην μια πλευρά αποτυπώνεται ένας ένστολος νεαρός αμερικάνος και στην άλλη, ένας ένστολος ρώσος. Κατ αυτόν τον τρόπο ξεχωρίζουν οι δύο ζώνες του Βερολίνου. Ανάλογα το ποιος σε κοιτάζει, μπαίνεις και στο έδαφός του.
Απέναντι, δίκην γιγαντοαφισών υπάρχει η ιστορία του σημείου. Με μεγάλη προσοχή βέβαια, χωρίς να θίγουμε το κράτος. Διότι ως γνωστόν, άλλοι τα κάνανε, όχι εμείς.
Τα ίχνη του τείχους αποτυπώνονται με ειδικό τύπο πλακόστρωσης. Οπότε για όποιον ενδιαφέρεται να τα δει, είναι εύκολο να τα εντοπίσει. Υπάρχουν και επί του δρόμου, αλλά και στα πεζοδρόμια. Δεν ξέρω αν έχει ιδιαίτερη σημασία, αλλά
Δεν πήγα στο μουσείο του Τσάρλυ Πόιντ. Είναι λίγο πιο κάτω αριστερά. Για να δεις κάποιες φώτο και μερικές αφίσες, άντε και δυο τρια κομμάτια από το τείχος, πρέπει να πληρώσεις 12 ευρώ. Προτίμησα να τα πιω καφέ, παρά να τους τα δώσω. Και δεν θέλω σχόλιο κανένα.
Προσωπικά δεν μου έκανε καθόλου καλή εντύπωση το όλο πράμα. Μου θύμισε ένα τσίρκουλο που το εμπορεύονται άκομψα, απλά και μόνο για να πέφτει το χρήμα.
Checkpoint Charlie2